Am aflat despre acest conac frumos de la o emisiunie culturală pe care am urmărit-o într-o seară la televizor şi care m-a făcut să îmi doresc să îl vizitez cât mai repede posibil. Ocazia perfectă s-a ivit într-o sâmbătă caldă din Aprilie când am străbătut cei 65 de km de la Bucureşti până la Conacul Bellu de la Urlaţi.
Atât de ad-hoc a fost decizia, încât am luat aparatul foto fără cardul de memorie în el. Vă imaginaţi dezamăgirea când abia ajunsi acolo, după primele click click, remarc pe ecranul aparatului un mesaj cu roşu: NO SD CARD! M-au trecut instant toate nădufurile şi simţeam cum îmi creşte tensiunea şi doar telefonul m-a salvat din depresie. Dar conacul tot frumos rămâne, indiferent ce aparat foto sau telefon sau cât de maestru eşti sau nu eşti în arta fotografică.
Numele Bellu îţi este foarte cunoscut!
Mai ales dacă eşti bucureştean, numele Bellu te duce imediat cu gândul la Cimitirul Bellu, primul construit în afara graniţelor oraşului de la 1850 pe un teren donat comunităţii de către baronul Barbu Bellu, ca urmare a deciziei administraţiei orăşeneşti ca mortii să nu mai fie îngropaţi în curţile bisericilor din oraş, cum se întampla până atunci.
Nepotul lui Barbu Bellu, Alexandru, este cel care a ridicat conacul de la Urlaţi şi care ne-a lăsat aici nu doar colecţia sa foarte frumoasă de artă si saloane superb amenajate, cum sunt salonul turcesc sau cel japonez, dar şi o bogată colecţie de fotografie, el fiind un pionier al fotografiei în ţara noastră.
Domeniul Bellu este astăzi mult mai mic decât înaintea comunisumui. Casa de iarnă a fost demolată în anii 90′, dupa ce decenii bune s-a deteriorat din nepăsare. Casa de vară sau casa de oaspeţi şi turnul de aparare de la intrarea pe domeniu s-au pastrat mai bine iar pe la începutul anului 2000 au intrat într-un program de reabilitare susţinut de Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova.


Costuri şi alte observaţii practice
Biletul de intrare în turn te costă 8 lei iar biletul la conac şi crama conacului te costa tot 8 lei. Eşti însotit de ghizi în ambele părti fără costuri suplimentare şi ai voie să faci poze doar pe dinafara şi în crama Conacului.
Se găsesc suficiente locuri de parcare pe domeniul conacului, dar ţine cont că terenul nu este asfaltat.
Orarul de vizită este între orele 9:00-17:00, cu exceptia zilelor de Luni când este închis, iar pentru un tur complet alocă-ţi cel putin 1h30.
Vizitat Aprile 2019